Ultrarent vatten utomhus

Ultrarent vatten till fönsterputs och fasadtvätt


           Ultrarent vatten | Fasta system          Ultrarent vatten | fasta system system budget          


Ultrarent vatten | tank kit och vattentankar          Ultrarent vatten | vattenmatade skaft          Ultrarent vatten | tank-kit          

     

Ultrarent vatten | vattenrening          Ultrarent vatten | Slang och slangvindor          Ultrarent vatten | olika pumpar och pumboxar         

  

Ultrarent vatten | olika kopplingar          Ultrarent vatten | inomhus          Ultrarent vatten | övrig utrustning         


Ultrarent vatten som metod vid fönsterputs och fasadtvätt

Under dom senaste åren har man börjat tvätta fönster och rengöra fasader med en ny metod som kallas för ultrarent vatten tekniken. För att du ska få en aha-upplevelse så här direkt så är det enklaste att börja med ett exempel ur det verkliga livet;
många av er har erfarenhet av att när ni har tvättat bilen och spolat rent den med tappvatten via vanlig trädgårdsslang, och om ni inte torkat torrt med sämsskinn, så har vattnet självtorkat och lämnat fula vita fläckar/riningar efter sig. Inte alls kul. Det är främst kalk i vattnet som ställer till det. Om nu biltvättaren hade renat tappvattnet med en rent vatten-enhet (avjoniseringskärl) så hade han kunnat låta bilen självtorka utan några några som helst kvarvarande vita fläckar. Bilen hade varit ren och fin. Inget kalk = inga vita fläckar.
Då kan du som läser detta enkelt leka med tanken vad som händer ifall du spolar rent dina fönster med vanlig trädgårdsslang och låter självtorka. Samma dystra resultat – fula intorkade kalkfläckar kvar på glaset. Spola rent dina fönster med ultrarent vatten då? Då självtorkar fönstret och rutan blir ren. Bra va?

En fördel speciellt vid fasadtvätt är att vatten som blivit av med sina naturliga partiklar såsom kalk, järn, magnesium mm. försöker återställa sin naturliga balans och när ultrarent vatten kommer i kontakt med smuts suger den åt sig smutsen som en svamp.

-


.

Ultrarent vatten inom andra användningsområden

Rent vatten-tekniken kan med fördel användas inte bara vid fönsterputs och fasadtvätt utan även inom annan typ av rengöringsobjekt såsom utomhusskyltar, busskurer, båtar, husvagnar, kapell och flaggstänger. Sammanfattningsvis är fördelarna med rent vatten-tekniken flera;
• Du står på backen och jobbar. Inga stegar innebär ingen risk för fallolyckor
• Filtrerat vatten är just - vatten - vilket är bra för miljön
• Inget behov av att hyra dyra liftar eller byggställningar


Vattenkvalitet
- Olika delar av Sverige har olika hårt vatten. Det mesta kommmuner har mjukt/medelhårt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter har ofta hårt vatten. Vattnet klassas som hårt, medelhårt eller mjukt beroende på hur mycket kalkdet innehåller. Vattenkvalitet mäts i ppm (delar per million).

- Mjukt vatten: 0-115 ppm
- Mellanhårt vatten: 116-240 ppm
- Hårt vatten: 241-500 ppm

Varför ska man tvätta fönster med ultrarent vatten?
- Det går snabbare än den traditionella metoden - med fönsterskrapa och tvättpäls
- 100% miljövänligt
- Marknadsföra sitt företag på ett bättre sätt
- Säkert – man står på marken och jobbar (ingen risk för fallolyckor)
- Man kommer högre upp än med stege. Normalt klarar man att putsa på 2/3/4 våningen. Ibland på 5:e
- Inga dyra liftkostnader eller skylift
- Resultatet blir perfekt
- Merförsäljning – sälj fler tjänster till samma kund (tvätta ramen, fasaden, skyltar mm samtidigt)
- Enkelt att lära upp personal att tvätta fönster jämfört med det traditionella sättet, så att de även kan ta på sig de svårare objekten
- Lägre personalomsättning / spara tid på att hyra in personal under högsäsong (samma personal tvättar fler fönster)

Vad är ultrarent vatten?
Det är vanligt kranvatten som filtreras. Efter filtreringen får man ut rent H2O, utan kalker, metaller, salter och andra föroreningar som annars får vattnet att fungera likt en svamp som suger åt sig partiklar. Vattnet får också en mycket lägre ytspänning som gör att det kan tränga in i och lösa upp smuts på ett effektivare sätt. Det renade vattnet får nu en helt ny karaktär som gör att när vattnet kommer i kontakt med smuts så försöker vattnet återställa sin naturliga balans och suger därmed åt sig smutsen som en svamp.

 

Vad för typ av vattenmatat skaft ska jag investera i?
När det gäller vattenmatade skaft så finns det stora kvalitetsskillnader. Det finns 3-4 olika typer av vattenmatade skaft på marknaden beroende på vilket material dom är tillverkade av.
- Dom enklaste, billigaste men dom tyngsta är glasfiberskaft och aluminiumskaft. Dom ska man använda maximalt upp till 6-8 meter eller när man vet med sig att det här med rent-vattenteknik är något jag endast kommer använda mera sällan. Efter en halvtimme känns skaftet tungt och man börjar nästan ångra sig varför man inte tog fönstrena med stege eller lift.
- I mellanskiktet tillverkas skaften i en blandning av glasfiber och kolfiber. Skaften blir mer styva samtidigt som dom blir något lättare. Nu kan man lättare arbeta upp till 8-12 meters höjd.
- För proffen finns vattenmatade skaft som är tillverkade i kolfiber. Dom är mest styva och rigida samtidigt som dom är lättast. Fönsterputsaren kan plötsligt operera ända upp till 16-18 meters höjd och samtidigt orka arbeta med ett långt skaft under längre perioder. Inom den här gruppen har också utvecklingen gått fortast.


I snitt brukar man räkna med att man gör av med ca 1,5-2,0 liter vatten i minuten. Detta innebär en vattenåtgång på ca 100-150 liter/timme. Under en arbetsdag brukar man sällan tvätta effektivt mer än 4
timmar och därför brukar man rekommendera en vattentank mellan 350-500liter stor men det är sällan problem med vattentank på 210 liter.

Man kan även ha ett rent vatten-system bestående av en mobil kärra och en vattentank i bilen. Ett fastmonterat komplett rent vatten-system har den fördelen att det är hela tiden ordentligt förankrat i bilen. Det är stora rörelser som sätts i gång när bilen är igång och har man en kärra måste man hela tiden kontrollera så att den sitter ordentligt fastspänd i bilen. Filterkärlen på en mobil kärra är inte heller så stora som på ett fast system. Detta innebär att t.ex.filterbyte och byte av jonbytarmassan måste ske oftare på en mobil kärra än på ett fast system. Har man en mobil kärra så är flexibiliteten som störst och man kan komma till dom flesta platser (om där finns tappvatten vill säga, för annars är det slangdragning i alla fall).

 

Vattentank eller inte
När man ska tvätta med ett ultrarent vatten-system så är det enklaste sättet att skaffa vatten är att koppla upp sig mot en vattenutkastare någonstans i fastigheten. Huvudbry uppstår när det t.ex. kan vara långt till en vattenutkastare. Detta kan lösas i och för sig med hjälp av extra slang men ibland är det problematiskt eftersom dörrar måste vara öppna, kanske finns det larmade utgångar eller så är det inte så trevligt med vattenslang genom en foaje/reception mm. Det kan också vara så att du vill tvätta tidig morgon/sen kväll eller helgen då du helt enkelt inte kommer åt en kunds vattenutkastare.
Lösningen på dessa problemställningar är att du har vatten med dig i en vattentank av varierande storlek, allt beroende på hur många timmar du måste tvätta/dag.


Avlutande kommentarer
Som så med allt annat slutar det oftast med den egna preferensen vilken typ av system man
vill investera i. Kontakta oss på Skvissen så tar vi fram ett rent vattenpaket för just dina behov.